Kulatá kabelka z proutí

Kulatou kabelku jsem nikdy neměla až do chvíle, než jsem si ji sama vyrobila. Byla to jedna z prvních, kdy jsem zkombinovala pedig a kůži. Pletení kulaté kabelky je totiž podobné pletení košíků. Nosím ji už více než rok, tahám ji všude. Testuju, jak se nosí, jak je praktická pro vyndavání věcí. Zjistila jsem, že pár věcí musím změnit, protože praktičnost je pro každou ženu důležitá. Rychle vyndat věci, rychle zapnout a rozepnout a pohodlně ji nosit.

 

IMG_20190502_164033 (1)

A to je ona.

Je oblá opravdu celá, nemá hrany jako kabelky, které pletu nyní. Proto nestojí, nemá nožičky. Je taky dost úzká, na moji ruku akorát, ale když něco hledám, tak obsah vysypu celý než abych se mořila uvnitř. Popruh není nastavitelný, což mně třeba nevadí, můžu ji nosit na rameni nebo crossbody, jen je trochu výš. Nejsem moc vysoká, ale vyšší ženy by s tím asi problém měly. Během nošení jsem proto začala s vylepšováním.

Kabelky pletu o něco širší. Nové kabelky už mají větší rozměr, v průměru 23 cm a široké jsou cca 8 cm. Na přání udělám i jiný rozměr, ale takto to mám zatím nastavené jako standard.

Upravila jsem zakončení proutků, původně uvnitř byly vidět i cítit, kryla jsem to podšívkou. Teď tam konce vidět nejsou a nehrozí, odření ruky nebo zatržení, zvláště u kabelek, které mají místo podšívky sáček.

Podšívka kabelky byla původně z režného plátna, pak jsem přešla na fleece, který je silnější a trochu pruží. Krásně schová nerovnosti uvnitř, přizpůsobí se tvaru a je příjemný pro ruce. To je jedna z věcí, kterou stále zvažuju - flees nebo plátno? Obojí má své pro i proti, tak časem to rozlousknu.

*upgrade - rozlousknuto, kabelky mají plátěné podšívky sladěné s barvou kůže a proutí

Zapínání mám na dva sedlářské nýty s hlavičkou. Mně to celkem vyhovuje. Ale nesetkalo se to s kladnou odezvou. Zapínání teď dělám na klasický aktovkový zámeček. Po prvotních pokusech s různými typy jsem zůstala u klasických zámků, které jsou vzhledově obyčejné. To se mi ale líbí, jsou kvalitnější než ty původní, které byly takové hladší. Jsou o něco dražší, ale opravdu se v tomto směru vyplatí připlatit si. Některé zámky se při přidělávání rozpadly nebo vyskočilo pérko a musela jsem je stejně vyhodit.

Druhý typ zapínání je otočné nebo provlékací. Nevím, jak jinak to nazvat. I tady jsem po vyzkoušení přešla k typům dražším, robustnějším, které jsou hezké na pohled a zároveň kvalitnější.

P6150827

Největší změnou, kterou jsem po prvních pokusech s kůží udělala, je změna druhu kůže. Původní kůže je chromka, činěná pomocí chromu a je už barvená. Nyní používám kvalitní třísločiněné (tedy činěné rostlinnými činidly) kůže, které si většinou barvím a ošetřuju sama. Kůže je pevná, silná, drží lépe tvar. Dělám z ní i další doplňky jako peněženky nebo pásky.

* upgrade - některé kůže kupuji již barvené, přednostně používám kvalitní italské třísločiněné usně. Jsou nádherné!

Jak vypadá kulatá #amelka dnes?

  • rozměr 23x8 cm
  • hrany jsou do pravého úhlu
  • kabelka stojí, je opatřena nožičkami
  • doplněná koženou klopou a nastavitelným popruhem
    • případně má dvě krátká ucha nebo ucho ratanové
    • může mít poutko na klíče
  • podšívka je z bavlněného plátna barevně sladěná s proutím
    • nebo má bavlněný sáček

Myslíte si, že kulatá proutění kabelka patří k létu? Omyl. Amelku můžete nosit po celý rok a najdete mezi nimi i jednu černou, elegantní.

Ještě bych chtěla zmínit kulaté kabelky, které se sem dovážení z Asie, často z Bali. Je to úplně jiný materiál, zpracování i styl zavírání než kabelky ode mě. Podle mého mínění to je opravdu letní záležitost.
Na eshopu si můžete kabelku vybrat v kategorii Kulaté kabelky. Pokud tam nenajdete barvu nebo jakýkoliv jiný detail, který byste na kabelce chtěli mít, tak mi napište. Skoro vše se dá přizpůsobit. Ráda tvořím kabelky, které budete rády nosit každý den.

 

 

 

Zpět do obchodu