Jakou používám kůži na kabelky

Není to tak dlouho, co jsem si myslela, že kožená kabelka je prostě z kůže a má nějakou barvu. Nanejvýš jsem vnímala, že kůže na botách je hladká, dá se krémovat, nebo semišová. Taky jsem vnímala, že kůže je různě silná a měkká.

Před třemi lety jsem byla na svém jediném kurzu práce s kůží. Učila jsem se základy sedlářského a brašnářského řemesla a pracovala s přírodní kůží. Na kurzu jsme si ji barvili, zapracovávali hrany, dávali kůži konečnou úpravu. Stále mi nějak nedošlo, že neexistuje jen jeden druh kůže. Když jsem si po kurzu chtěla koupit svoji první kůži na kabelku, byla jsem v koncích. Přišlo na řadu učení, hledání, pročítání stránek dodavatelů a vstup do facebookových skupin. Nejsem odborník, ale vím, z jaké kůže chci vyrábět a proč.  

Kůže na kabelce

Z čeho ta kůže je?

Používám kůži hovězí, která se nejvíc ke kabelkám hodí zejména pro svou pevnost a vyhovuje mi, jak se s ní pracuje. Běžně se v brašnářství používá i kůže jiná, ale osobní zkušenost nemám. Kromě původu, zvířata jsou primárně využívaná na maso, nezabíjejí se jen kvůli kůži, hrozně moc záleží na zpracování. Podle toho, jak je zpracovaná, získává různé vlastnosti a hodí se k něčemu jinému.

Chromka, kůže s ekologickou stopou

Kůži činěné chromem nebo jinými chemickými látkami se vyhýbám. Tato kůže tvoří celosvětově asi 90 % produkce. K činění se používají chemikálie, které zatěžují životní prostředí. Proces trvá asi jen jeden den. Je to prostě rychlovka, většinou masová strojní výroba. Používá se jak na kabelky, peněženky, tak třeba na potahy sedaček aut. Je měkká, dá se výborně barvit a barva bývá stabilní. Není tak náchylná a nevyžaduje tolik péče.    

Tříslo aneb třísločiněná kůže

To je jiná liga. Kůže se činí 20-40 dní za použití jen přírodních činitelů jako je kůra, listí nebo další části rostlin. Je to zdlouhavá, ruční práce. To se odráží na kvalitě i ceně. Když ke mně do dílny přijde náš pes, tak mu kousek této kůže klidně nechám rozkousat a sežrat.

pexels-vlada-karpovich-4452516

„Pro moji potřebu je to ideální materiál a já vám povím proč.“

Proč tříslo?

Jsou to důvody ekologické:

  • ekologické zpracování nezatěžuje přírodu
  • je možná recyklace
  • tříslo se nejlépe hodí k proutí

I praktické:

  • můžu koupit barvenou nebo přírodní a dobarvit si ji
  • můžu si ji ztenčit na potřebnou sílu
  • za mokra do ní můžu vyrazit své logo
  • lze ji zdobit různými razidly, vyřezáváním
  • dobře se šije ručně i na stroji
  • za mokra se dá krásně tvarovat
  • drží tvar

IMG_20210318_115914

Nevýhody třísla

Tak jako má tříslo své výhody, tak nechci zamlčovat ani nevýhody. Některé z nich považuju i za výhody, jak to kdo vezme

  • kůže nemá vždy stejnou strukturu
  • nemá vždy stejnou barvu, protože každé zvíře je jiné a na kůži je to znát a není to potlačeno
  • barva na kůži může být nerovnoměrná (to já třeba vidím i jako výhodu, hodí se to k proutí)
  • o kůži je třeba více pečovat - nevystavovat ji vodě, pravidelně voskovat
  • časem se může barva měnit, tmavnout, i když je barvená

Batoh4

Barvy kůže, které používám

Ze začátku jsem si kůži výhradně barvila, ale koupit již barvenou kůži mi šetří čas a také barvení v koželužně je stálejší. Některé kůže jsou již voskované a tím vzniká ochrana zejména proti vodě a nečistotám.

Černou kůži kupuji již barvenou. Nemusíte mít obavu, že bude pouštět a černá je opravdu černočerná. Mám nakoupené také některé odstíny hnědé, žlutou a plánuji paletu barev kůží rozšířit i o modrou, zelenou a další. Budu tak mít zajištěno to, že každá várka kůží bude mít standardní barvu. Když si třeba dokoupíte pásek nebo peněženku později, bude ve stejné barvě.

Hnědá kůže

Jak barvím a ošetřuji kůži

Přírodní kůži barvím lihovými mořidly k tomu určenými. Mám otestované výrobce a používám barvy, které se mi líbí. Ruční barvení nedělá na kůži jednolitý odstín. Mně se tohle právě líbí. Kůži potom ošetřuji speciálním přípravkem na fixaci barvy a voskuju 

Barvení kůže opasky

„Dejte kůži péči, kterou si zaslouží. Výrobky vám potom vydrží mnoho a mnoho let.“

Více o péči se dočtete v článku Péče o proutěné kabelky, kde najdete i část o kůži.

Jak vypadá třísločiněná kůže po letech užívání? 

Krásně. Má na sobě možná pár šrámů, ale je to jako vrásky u starého člověka. Poznáte, že už má něco za sebou a ty šrámy jsou jen důkazem toho, že výrobek s vámi žije. 

Proutěné kabelky

Minie černá 1

 

Proutěné batohy

Batoh1

 

 

Zpět do obchodu